Pametni dom

Pametne naprave v domu nam olajšajo življenje, upravljamo pa jih lahko ne glede ne to, kje smo. Delujejo tako, da senzorji sprejemajo informacije iz okolja, jih sporočijo lastniku preko aplikacije, ta pa jih lahko upravlja preko pametnega telefona. Obstaja že veliko različnih ponudnikov za pametni dom, ki vgradijo vse dele le-tega. Težje je, če imamo več ponudnikov za različne naprave in nam vsak od njih vgradi le del sistema, saj moramo tako uporabljati več različnih aplikacij in je zato sočasna uporaba več funkcij hkrati otežena. Takšen primer je »način kina«, ki nam z enim gumbom naenkrat zatemni prostor in prižge televizijo. Če imamo različna ponudnika za multimedijo in svetila, moramo to narediti posebej. Pametne naprave lahko upravljamo preko aplikacije na telefonu, pametni uri, tablici, s premiki rok nekaj metrov stran od senzorja in z glasovnim upravljanjem (Siri, Alexa).

Različne funkcije pametnega doma

Avtomatska svetila se prižgejo, ko zaznajo gibanje, in glede na svetlobo okolja samodejno prilagodijo tudi jakost svetlobe. Ko se želimo zvečer sprostiti na terasi, se ob vstopu na teraso luči prižgejo, ko pa odidemo, nam ni treba razmišljati o ugašanju luči, saj to storijo same. Prilagajamo lahko tudi barvo in jakost svetlobe, če pa želimo, jih lahko seveda ugasnemo tudi ročno.

Pri ogrevanju imamo možnost nastavitve časa, ko želimo imeti ogrevano stanovanje (npr. naj se neha ogrevati, ko odidemo v službo, in naj bo ob prihodu domov ogreto na določeno temperaturo).

Možna je tudi nastavitev različne temperature v različnih delih doma, kar pomeni tudi največji izkoristek in najnižje stroške. Vedno lahko spremljamo, koliko energije smo porabili, kakšna je radiacija in kvaliteta zraka v našem domu. Avtomatska ventilacija se prilagaja glede na vlago in ogljikov dioksid v zraku.

Varnost

Za večino ljudi je ena ključnih funkcij varovanje, ki preko aplikacije obvešča, kadar je nekdo pred vhodom v hišo. Hišo lahko odklenemo in zaklenemo od kjerkoli. Določamo si lahko tudi gesla, s katerimi lahko določeni gostje, otroci ali sorodniki hišo odklenejo in vanjo vstopajo, kadar nas ni doma. V primerih, ko imamo napovedan servis v naši hiši in bi si tisti dan sicer zato morali vzeti dopust, lahko iz službe, ko oseba prispe, odklenemo vrata in preko video prenosa v živo spremljamo njeno delo.

Tudi alarme po vsej hiši lahko vklopimo preko aplikacije od daleč. Če pride do nedovoljenega poskusa vstopa v hišo, se prižgejo vse luči in sirene v hiši. Obstaja tudi poseben gumb »ob paniki«, ki je ponavadi lociran pri glavni postelji, ob aktivaciji le-tega pa se prižgejo sirene po vsej hiši. S senzorji smo varni tudi pred požari in poplavami, saj zanje izvemo takoj.

»Upravljamo jih lahko preko aplikacije na telefonu, pametni uri, tablici, s premiki rok nekaj metrov stran od senzorja in z glasovnim upravljanjem (Siri, Alexa).«

Luksuz

Tudi za zabavo je poskrbljeno, saj lahko s pametnim nadzorom glasbe in televizije gledamo na primer prenos tekme v dnevni sobi, potem pa ogled nadaljujemo v kuhinji točno tam, kjer smo ga prekinili, ali pa kar v živo, da med kuhanjem ničesar ne zamudimo. V kopalnici nas lahko pričaka najljubša glasba, primerna svetloba in ogrete brisače na radiatorju.

Sami lahko ustvarimo posebne načine, kjer ob enem kliku dobimo hkrati izbrano ambientalno osvetlitev, morda malo zadimljeno, predvajati pa se začne izbrana glasba.

Da zvečer ne izgubljamo časa s spuščanjem rolet, lahko nastavimo, da se spustijo in se zjutraj, ko se zbudimo, dvignejo, obenem pa se začne predvajati glasba, ki nas zbudi in pripravi na dan. Rolete se lahko zvečer spustijo le takrat, ko imamo prižgane luči, kar zna biti zelo uporabno. Rolete se avtomatsko spustijo celo, kadar senzorji zunaj hiše zaznajo močne vetrove.

»Zjutraj se avtomatsko dvignejo rolete in predvajati se začne izbrana glasba, ki nas zbudi.«

Če imamo električni avtomobil, lahko določimo avtomatski urnik polnjenja. Zjutraj v garaži samo pritisnemo na gumb in vrata garaže se nam odprejo. Če so garažna vrata odprta in smo doma, nam to preko zvočnika lahko sporočijo kar v hišo, sicer pa nas opozori aplikacija. In spet lahko to uredimo z enim pritiskom na gumb.

Kljub razvoju in možnostim pa vseeno večina nima pametnega doma, saj je največja slabost ogromen strošek vgradnje. Prednosti se kažejo v manjši porabi elektrike, večji varnosti in predvsem večjem udobju, kar je najpomembnejša lastnost luksuznih pametnih domov.