KAKO SE PRIPRAVITI NA ZAPOSLITVENI RAZGOVOR?

Ti zaposlitveni razgovori ne ležijo? Imaš tremo? Delaš napake? Ne veš, kako nastopiti na razgovoru? Preberi članek, upoštevaj nasvete in naredi dober vtis na delodajalca.

Zaposlitveni razgovor je velika preizkušnja. Delodajalci vas želijo preko osebnega srečanja bolje spoznati in oceniti. Čeprav ne morete točno vedeti, kaj vas čaka na razgovoru, se nanj lahko dobro pripravite. Tako bodo vaši odgovori premišljeni, vi pa boste delovali bolj samozavestno.

Pred razgovorom

Pred razgovorom z delodajalcem raziščite, kaj vaš delodajalec počne, kaj zahteva od zaposlenih, kakšna je njegova pozicija na trgu ipd. Poznati morate, kaj zahteva razpisano delovno mesto. Primer: če v objavi delodajalec zahteva obvezno znanje francoskega jezika, vam lahko na razgovoru poda nalogo, da se morate z nekom pogajati o neki stvari, in to v francoskem jeziku. S tem delodajalec preveri vaše pogajalske in komunikacijske veščine in znanje tujega jezika. Pred razgovorom preletite svoj življenjepis. To je pomembno zato, ker delodajalci velikokrat kandidate radi povprašajo o kakšnem podatku iz življenjepisa. Seveda pa ne pozabite na svojo vizualno podobo. Oblecite se delovnemu mestu primerno, bodite urejeni in ne pretiravajte z modnimi dodatki.

Pripravite si tudi dobre odgovore na vprašanja, ki vam jih bo zastavil bodoči delodajalec. Podjetja se med seboj razlikujejo, vendar se povsod srečamo s klasičnimi vprašanji, kot so vprašanja o delovnih izkušnjah, načrtih za prihodnost, vaših kompetencah, lastnostih ipd. Pripravite se na vprašanja, kot so: Kaj vas zanima o našem podjetju? Zakaj želite delati ravno za naše podjetje? Lahko delate pod pritiskom? Raje delate sami ali v timu? Kakšni so vaši cilji? Zakaj naj zaposlimo ravno vas?

Prav tako si pripravite vprašanja, s katerimi boste pokazali zanimanje za delovno mesto. Recimo: kaj se pričakuje od novega zaposlenega, kakšne izzive lahko pričakujete na delovnem mestu, kako poteka uvajanje … Tako boste delodajalcu lahko pokazali, da zaupate sami vase in da ste pravi za to delovno mesto.

Razgovor

Na razgovor pridite točno. Priporočljivo je, da pridete deset minut pred določeno uro. Če se vam na cesti kaj zgodi oziroma boste zamudili, to sporočite čim prej po telefonu. Med razgovorom morate biti samozavestni, kar najlažje dosežete s stalnim očesnim stikom s sogovornikom. Pri očesnem stiku bodite pozorni na to, da delodajalce gledate naravnost v oči, saj nemiren, begajoč pogled pomeni, da na zastavljeno vprašanje iščete primeren odgovor in da se za razgovor niste dobro pripravili. Rok ne imejte prekrižanih, to lahko utegne namigniti na vašo zaprtost, prav tako pa se ne ukvarjajte s prsti na rokah (ne pretegujte členkov, ne prepletajte jih). Izogibajte se morebitnim izpadom, ne nihajte z nogami, prav tako pa ne bobnajte po mizi. Na razgovor se vedno odpravite brez strahu, polni optimizma in samozavesti. Ne bojte se poraza. Namesto tega raje bodite iskreni in pristni, saj je to lahko tisto, kar drugi zahtevajo od vas. Odgovarjajte sproščeno, počasi in razločno. O sebi govorite v povezavi z delovnim mestom, za katerega ste na razgovoru. Izogibajte se tem, kot sta politika in vera, ter pretiranemu podajanju informacij o partnerju, družini in otrocih. Povejte, da si želite sprememb, izzivov in novosti. Naredite vtis in delodajalcu naštejte zahteve za delovno mesto, nato pa naštejte razloge, zakaj ste ravno vi prava oseba za njih. Predstavite svoje prednosti, prav tako pa imejte pripravljene svoje slabosti.

 

Najpogostejše napake na razgovoru so: slab prvi vtis, nepripravljenost na razgovor, laganje, obrekovanje nekdanjega delodajalca, skromnost, bahanje, izgovori, negativna samoocena, dolgovezenje, takojšnje spraševanje o bonitetah, času dopusta in plači …

 

ZAKLJUČEK

Na koncu je najbolj važno, da zaupaš vase in si to, kar si. Odkrito razmisli o svojih dobrih lastnostih in bodi na razgovoru iskren in sproščen. Če boš vključil vse našteto, si lahko prepričan, da boš na zaposlitvenih razgovorih dosegal odlične rezultate. Če si primeren za razpisano delovno mesto in bo delodajalec prepoznal iskrenost, bo služba zagotovo tvoja.

Rokovanje po uspešnem razgovoru in sklenitev pogodbe.