Uporabne spletne strani za študij in nadaljnjo kariero

Našli smo različne spletne strani, ki vam lahko pomagajo pri citiranju in pisanju zaključnih del. Te strani omogočajo oblikovanje kreativnega življenjepisa, s katerim boste delodajalcem pokazali svojo unikatnost in vsestranskost. Predstavljene so tudi strani, kjer se lahko brezplačno pridružite različnim tečajem, ki vam lahko pomagajo pri pridobivanju znanj, ki vam jih fakulteta ni nudila in s tem znanjem lahko razvijete svojo poslovno idejo.

 

Fakulteta študentom in študentkam omogoča pridobivanje različnih certifikatov preko spletne platforme Oracle Academy. Na voljo so različni nivoji na področju programskega jezika Java in na področju podatkovnih baz in PL/SQL-a. Certificiranje je za študente fakultete brezplačno in na voljo kadar koli, saj se tečaj opravlja preko spleta.

Spletna stran ponudnika Oracle: https://academy.oracle.com/en/oa-web-overview.html

 

Za učenje je na voljo tudi spletna stran Coursera, ki ponuja preko 5000 različnih tečajev iz različnih področij. Dostop je za študente FOV brezplačen. Za dostop se je potrebno prijaviti s študentskim e-poštnim naslovom. 

Povezava do spletne strani: https://www.coursera.org/

 

Tekom študija se večina študentov sreča s poslovnim svetom bodisi preko študijske prakse, bodisi pri iskanju zaposlitve. Praktično povsod ob prijavi od nas zahtevajo tudi življenjepis (CV), za katerega je zaželeno, da je oblikovan po standardiziranem formatu. Prav to ponuja Europass, iniciativa evropske unije, ki omogoča enako obliko življenjepisa vsem, ne glede na jezik. To bistveno olajša postopek zaposlitve, saj je delodajalcu lažje bolj objektivno primerjati kandidate.

Svoj CV lahko izdelate na tej povezavi: https://europa.eu/europass/sl

 

Na naslednji povezavah si lahko ogledate številne karierne možnosti, ki jih ponuja Univerza v Mariboru in Fakulteta za organizacijske vede:

Prakse: https://fov.um.si/sl/sodelovanje-z-okoljem/karierni-center/ponudba-praks

Karierni dogodki in predavanja: https://kc.um.si/dogodki/aktualni/

Karierna tržnica: https://kc.um.si/karierna-trznica

 

Za možnost sodelovanja na projektih pa spremljajte razpise za ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) in PKP (Po kreativni poti do znanja), saj se bodo verjetno izvajali tudi v prihodnje.

 

Študentom so za študijske dejavnosti na voljo tudi programska orodja Microsoft Office 365 (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Sharepoint, itd.). Za dostop uporabite to povezavo: https://www.office.com/, prijavite pa se s študentskim e-poštnim naslovom.

 

Druge storitve za študente, ki jih ponuja UM, si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx

 

Eduroam​ omogoča varen in brezplačen dostop do zaščitenega brezžičnega omrežja. Zaposleni in študenti UM se lahko brezplačno prijavijo v Eduroam tudi na drugih izobraževalnih institucijah po Sloveniji in svetu s svojo digitalno identiteto UM (študentski e-poštni naslov in geslo, ki se uporablja za spletno učilnico in AIPS).

 

Za dostop do plačljivih elektronskih virov je potrebno najprej pridobiti digitalno identiteto v knjižnici FOV. Z vpisom v knjižnico FOV postanete tudi član vseh knjižnic Univerze v Mariboru. Z urejeno digitalno identiteto v knjižnici lahko dostopate do raznih znanstvenih člankov in drugih elektronskih virov preko: https://ukm.um.si/. Do različne literature se dostopa tudi preko COBISSA: https://www.cobiss.si/ na katerem se lahko poleg iskanja literature prav tako izposoja gradivo, podaljšuje rok izposoje, rezervira gradivo in podobno. V digitalni knjižnici Univerze v Mariboru: https://dk.um.si/info/index.php/slo/ pa so na voljo gradiva kot so diplome, magisteriji, doktorati in ostalo od vseh organizacij, ki so vključene v digitalno knjižnico UM.

 

Pri pisanju zaključnega dela in drugih raziskovalnih nalog nam je za citiranje virov lahko v pomoč Mendeley. Mendeley je brezplačna spletna in namizna aplikacija za upravljanje referenc. Vse reference je možno shraniti in organizirati v eno knjižnico do katere lahko dostopamo kadarkoli in kjerkoli.

Orodje je dostopno na: https://www.mendeley.com/

 

Podobno orodje za upravljanje referenc je tudi EndNote, da prihranimo čas pri oblikovanju citatov in se osredotočimo na svoje raziskave. Z EndNote se lahko zbira informacije iz elektronskih in tradicionalnih virov, organizira reference in podobno. Za uporabo orodja pa je potrebno kontaktirati IKT koordinatorja na fakulteti ali Univerzitetno knjižnico Maribor.

Dostop do orodja na povezavi: https://endnote.com/

Pri izdelavi seminarskih in projektnih nalog, prezentacij ali pri pisanju zaključnih del vedno potrebujemo tudi slikovno oziroma grafično gradivo. Spletna stran Canva omogoča urejanje fotografij, grafik in celo video posnetkov brezplačno (določene funkcionalnosti pa so plačljive znotraj vmesnika). Canva omogoča za uporabnika izredno preprosto obdelavo fotografij, oblikovanje predstavitev, letakov ali drugih vizualnih prikazov.

Dostopna je na naslovu: www.canva.com

 

Tako pri različnih predmetih kot tudi pri pisanju zaključnih del velikokrat posegamo po pridobivanju podatkov s pomočjo anketiranja. Za hitro in preprosto oblikovanje anket priporočamo uporabo storitve 1ka. Le-ta je za študente brezplačna. Pomembno je, da si uredite dostop preko Arnes AAI prijave, saj boste le tako lahko pridobljene podatke tudi izvozili za nadaljnjo obdelavo.

Dostopno na povezavi: https://1ka.arnes.si/

 

Da bi več študentov in učencev vzljubilo matematiko, Desmos ponuja različne kalkulatorje, digitalne matematične dejavnosti in učni načrt. Na voljo so grafični kalkulator, znanstveni kalkulator, kalkulator s štirimi funkcijami, matrični kalkulator in orodje za geometrijo. Vsa Desmos orodja so na voljo na njihovi spletni strani: https://www.desmos.com/ in kot aplikacija v trgovinah Google Play in iOS App Store.

 

123apps preko njihove spletne strani: https://123apps.com/ ali kot razširitev za Google Chrome ponujajo orodja za videoposnetke, zvočne posnetke, PDF-je in različne pretvornike dokumentov. Vsa orodja so brezplačna za uporabo, vendar obstajajo omejitve glede velikosti datotek in izvedenih operacij na dan.