KUNČJE MESO - HRANILNO IN DIETETIČNO

Jedi, pripravljene na njeni osnovi, veljajo za dobrote v večini držav sveta. Vendar to ni presenetljivo: kunčje meso ni le prijetnega okusa, vsebuje malo maščobe in celo množico koristnih hranil, ampak se tudi prebavi v prebavnem traktu.

Kunčje meso se zaužije kuhano, ocvrto, dimljeno, dušeno ali pečeno. Poleg tega se uporablja za pripravo kotletov, mesnih kroglic, mesnih kroglic, obara, mletih mesa, pite, juh, enolončnic, solat in drugih okusnih in hranljivih jedi.

 

Kunčje meso lahko kupite v trgovinah, na trgih in v zasebnih kmetijah. Pri izbiri tega mesa morate paziti na naslednje točke:

  • trup mladega kunca ne more tehtati več kot 1,5 kg;
  • sveže meso ima vedno lahek, prijeten vonj in bledo rožnato barvo (brez temnih lis in obližev), gosto, elastično strukturo;
  • visokokakovostni kunčji trupi se dobavljajo za prodajo popolnoma brezkrvni, čisto oprani, brez madežev kože ali robov mišičnih tkiv;
  • površina svežega mesa ne more biti preveč mokra, spolzka ali zavetrna;
  • Zamrznjena embalaža s kuncem ne sme vsebovati snega, zamrznjene krvi in ​​ledenih kristalov.

Sveže kunčje meso se lahko hrani v hladilniku do 2 dni. Ne uporabljajte plastičnih vrečk in folij za shranjevanje - najbolje je, da meso položite na primerno ploščo ali ponev s pokrovom. V zamrzovalniku se kunčje meso skladišči veliko dlje - do šest mesecev.

Hranilna vrednost kunčjega mesa in vitaminov v njegovi sestavi

Hranilna vrednost kunčjega mesa (na 100g)

21,14 g proteinov

10,80 g maščobe

66,70 g vode

1,12 g pepela

39,16 mg holesterola

0,36 g omega-3 maščobnih kislin

2,72 g omega-6 maščobnih kislin

 

Vitamini v kunčjem mesu (na 100 g)

0,18 mg riboflavina (B2)

9,80 µg ekvivalenta retinola (A)

115,58 mg holina (B4)

7,77 mg askorbinske kisline (C)

7,66 mg folata (B9)

0,47 mg ekvivalenta tokoferola (E)

0,14 mg tiamina (B1)

11,55 mg ekvivalenta niacina (PP)

4,30 mcg kobalamina (B12)

0,74 mg piridoksina (B6)

 

 

Kalorije kunčjega mesa

  • Vsebnost kalorij surovega kunčjega mesa (100 g) je 156,665 kcal.
  • Energetska vrednost mletega kunčjega mesa je 146,916 kcal.
  • Kalorična vsebnost ocvrtega kunčjega mesa je 162,134 kcal.
  • Energetska vrednost kuhanega kunčjega mesa je 149, 707 kcal.
  • Vsebnost kalorij kunčje obare - 144, 364 kcal.
  • Energetska vrednost pečenega kunčjega mesa je 142,393 kcal.
  • Vsebnost kalorij kunčjega mesa je 141, 576 kcal.
  • Energijska vrednost kunčje juhe je 49, 714 kcal.

 

 

Elementi v sledovih v kunčjem mesu (v 100 g porcijah)

294 mg železa

4, 43 μg molibdena

2, 31 mg cinka

0,12 mg mangana

4, 98 mcg joda

8, 47 mcg kroma

129, 62 µg bakra

72, 13 μg fluora

16, 12 mikrogramov kobalta

 

Makroelementi v kunčjem mesu (v obrokih po 100 g)

24, 77 mg magnezija

224, 67 mg žvepla

79, 48mg klora

19, 68 mg kalcija

56, 11 mg natrija

189, 82 mg fosforja

334, 26 mg kalija

 

Koristne lastnosti kunčjega mesa

  • Kunčje meso je bogat vir lahko prebavljivih živalskih beljakovin. Rezultati raziskav kažejo, da beljakovinske spojine, ki jih vsebuje to meso, telo absorbira 91%. Zaradi tega lahko jedi, ki temeljijo na njej, postanejo dodaten vir beljakovin za ljudi, ki se aktivno ukvarjajo s športom ali so redno izpostavljeni povečanim fizičnim naporom.
  • Kunčje meso ima odlične lastnosti okusa in vsebuje veliko uporabnih hranil. Hkrati pa je meso z nizko vsebnostjo maščob z nizko energijsko vrednostjo. Zaradi teh lastnosti se lahko varno vključi v meni oseb, ki želijo izgubiti težo. Poleg tega je kunčje meso namenjeno materam, ki dojijo, otrokom, ki so dopolnili sedem let, mladostnikom in starejšim.
  • Kunčje meso vsebuje snovi, ki krepijo imunske sile, pomagajo telesu, da se upre okužbam in se hitro okreva od preteklih bolezni.
  • Uporabne hranilne snovi, ki jih vsebuje kunec, ugodno vplivajo na prebavni trakt, spodbujajo izločanje prebavnih sokov. Jedi, pripravljene na njeni osnovi, so pokazane osebam z razjedami želodca in dvanajstnika, kolitisom, gastritisom, enterokolitisom, boleznimi žolčnika in jetrnimi boleznimi.
  • Meso kuncev, ki še ni dopolnilo sedem mesecev, ne more kopičiti škodljivih snovi iz razgradnje herbicidov in pesticidov (snovi, ki se uporabljajo v kmetijstvu za ubijanje nekaterih škodljivcev in povečanje pridelkov).
  • Vitamini skupine B in koristni elementi, ki jih vsebuje meso kuncev, pospešujejo presnovne procese v telesu.
  • Po mnenju zdravnikov lahko redno uživanje kuncev zmanjša dozo prejetih sevanj. Zato so jedi, pripravljene iz njih, prikazane ljudem, ki živijo v regijah z neugodnimi okoljskimi razmerami ali se zdravijo zaradi onkoloških bolezni.
  • Spojine, ki so prisotne pri zajcih, krepijo stene krvnih žil in jim dajejo večjo elastičnost. Redno uživanje tega mesa pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni.
  • Kunčje meso je slabo holesterol. Poleg tega vsebuje celo vrsto snovi, ki preprečujejo nastanek holesterola v lumnih krvnih žil in zmanjšujejo tveganje za aterosklerozo.
  • Meso kuncev ne vsebuje skoraj nobenih spojin, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije.
  • Vitamini B in druga hranila, ki sestavljajo kunčje meso, pozitivno vplivajo na živčni sistem. S svojo pogosto porabo zmanjšuje tveganje za nespečnost, nevroze, depresijo, zmanjšuje negativni vpliv stresa na telo.
  • Meso kuncev je vir vitamina E in drugih spojin, ki imajo antioksidativne lastnosti. Poraba pripravljenih jedi pomaga zaščititi celice pred škodljivim vplivom prostih radikalov, upočasni staranje telesa in preprečuje nastanek malignih tumorjev tumorjev.
  • Kalcij, fosfor in druge snovi v kuncih krepijo kostno tkivo.
  • Kunčje meso vsebuje snovi, ki normalizirajo raven glukoze v krvi. Zaradi tega diabetiki diabetikom priporočajo, da v meniju redno vključujejo jedi.

Meso kuncev je bogato s spojinami, ki pozitivno vplivajo na stanje kože in las, nohtov

  • Meso kuncev je vir železa in drugih snovi, ki zagotavljajo normalno delovanje hematopoetskega sistema. To je posledica njegovih koristi za ljudi, ki trpijo zaradi anemije zaradi pomanjkanja železa.
  • Kunčja maščoba, kombinirana z medom v razmerju 2: 1, je učinkovito zdravilo za kašelj in bronhitis. Mešanica se vzame oralno ali se uporablja za mletje dojk. Včasih se kunčja maščoba uporablja kot zunanje sredstvo za zdravljenje rane in rane. Poleg tega se uporablja kot hipoalergenska osnova za izdelavo kozmetičnih izdelkov.

 

Kontraindikacije in poškodbe kuncev

Zloraba kunčjega mesa vodi v razvoj protina in artritisa, kar postaja eden izmed dejavnikov, ki izzove pojavljanje nevroartitne diateze. Pri prebavljanju velikih količin kunčjega mesa se proizvajajo cianovodikove kisline, ki lahko povzročijo resno zastrupitev.