ZMAGA TUTORJEV FERI NA DNEVIH SLOVENSKE INFORMATIKE 2021

V sklopu konference Dnevi slovenske informatike 2021 je potekalo tudi tekmovanje za najboljši študentski projekt na področju informatike. Naši študenti in študentke, Nina Planinšek, Marko Gluhak, Nika Jeršič in Leon Abraham, so se tekmovanja udeležili s projektom Društvo SOS in osvojili laskav naziv Najboljši študentski projekt.

Njihov projekt naslavlja problematiko nasilja nad ženskami in otroki, ki v času epidemije samo še narašča. Interdisciplinarna ekipa študentov s treh študijskih programov (MK, ITK, RIT) je k projektu pristopila prostovoljno z namenom pomoči žrtvam nasilja. Z napotki strokovnjakov na tem področju in preučitvijo psihologije žrtev nasilja, so ustvarili celovito rešitev, ki je temeljila predvsem na dobrem uporabniškem vmesniku, poudarku na zasebnosti žrtev, hitremu iskanju pomoči in možnosti hitre vzpostavitve prvih stikov med društvom in žrtvami.

Ker je ekipa v celoti sestavljena iz tutorjev, je pomemben del projekta tudi izobraževanje. Ob koncu projekta bodo namreč društvo naučili kako upravljati portal, žrtve pa uporabe. Slednje bodo dosegli s pomočjo namenskih strani in prijaznih napotkov tekom brskanja po strani.

S tem je ekipa prostovoljno združila znanje z več področij in informatiko uporabila za dobro družbe. Kot so na konferenci povedali, si upajo trditi, da bodo s to rešitvijo pomagali žrtvam nasilja narediti njihov prvi in najtežji korak, in sicer poiskati pomoč ter poklicati Društvo SOS Telefon.