Po nova znanja na YouTube

Zagotovo ste že vsi slišali za platformo YouTube. Pravzaprav smo prepričani, da jo pogosto tudi uporabljate. Najbrž jo največkrat odprete, kadar želite predvajati glasbo ali pa morda iščete sprostitev ob gledanju različnih vlogov. Nekateri pa to platformo uporabljajo tudi za iskanje in pridobivanje novih znanj. Na YouTubu obstaja veliko »kanalov«, ki z enostavno razlago in preprostimi primeri predstavijo teme, ki so lahko nekoliko težje za razumevanje. Z njihovo pomočjo lahko odkrivate področja, za katera še niste slišali ali se podate v neznane svetove znanosti. V nadaljevanju vam želimo predstaviti nekaj kanalov, ki so vam lahko v pomoč pri učenju naravoslovnih predmetov.

 

Ted-Ed

Izvirni animirani posnetki, ki v vsakomur vzbudijo radovednost, so pomemben del kanala TED-Ed. Uspešno sodelovanje med različnimi strokovnjaki iz znanosti, znanstvenimi pisci, učitelji in na drugi strani  animatorji, scenaristi, režiserji, se odraža v kratkih 5 minutnih filmčkih, ki na zabaven, poučen in nekoliko drugačen način razlagajo znanstvene teme iz najrazličnejših področij.

 

Amoeba Sisters

Amoeba Sisters so eden bolj prepoznavnih YouTube kanalov z izobraževalno vsebino. Kanal ustvarjata dve sestri, ki na humoren način ob izjemnih ilustracijah podajata razlago najrazličnejših naravoslovnih tem s področja molekul, genetike, celic, imunskega sistema, funkcij organskih sistemov človeka ipd. Sledite jima lahko tudi na vseh ostalih spletno-socialnih platformah.

 

Science Max

Marsikdo med nami uživa pri izvajanju najrazličnejših poskusov, vendar so nekateri na žalost prenevarni za izvedbo v domačem okolju ali pa preprosto zanje nimamo na voljo vseh potrebnih pripomočkov. Da bi kljub temu potešili svojo radovednost ali celo poiskali ideje za nove eksperimente, si lahko pogledate videoposnetke, ki jih najdete na kanalu z naslovom Science Max. V teh posnetkih boste lahko spoznavali najrazličnejše kemijske in fizikalne reakcije.

 

Steve Mould

Steve Mould je še eden izmed kanalov, ki ponuja videoposnetke z znanstvenimi eksperimenti in razlago znanosti v vsakdanjem življenju. Steve Mould pa ni samo ustvarjalec video vsebin, ki znanja željnim posameznikom na eksperimentalen način razloži različne pojave, ampak tudi pisec knjig, namenjenih predvsem mlajši populaciji. Tako kot njegov YouTube kanal, so tudi knjige polne najrazličnejših znanstvenih poskusov z enostavno razlago.

 

minutephysics

Fiziki skoraj zagotovo poznate kanal z naslovom minutephysics. Kanal je izjemen preplet najrazličnejših fizikalnih tematik in animacij, ki gledalcem približajo svet fizike. S pomočjo kratkih, do 10 minut trajajočih filmčkov, boste lažje razumeli pomen kvantne mehanike, teorijo relativnosti, Higgsovega bozona, vesolja in še mnogo drugega.

 

Periodic Videos

V svet elementov periodnega sistema vas lahko popelje kanal z naslovom Periodic Videos. Kanal je ultimativen za vse tiste, ki jih zanima svet kemije. Posnetki na tem kanalu zajemajo najrazličnejše novice iz znanosti, sveta molekul ter druge zanimive kemijske pojme.

 

Andrej P. Škraba

V slovenskem prostoru je najbolj znan ustvarjalec izobraževalnih video vsebin zagotovo Andrej P. Škraba, ki s svojimi razlagami matematičnih vsebin skrbi, da nam nič ni pretežko izračunati. Svoje posnetke objavlja na YouTube kanalu z naslovom Andrej P. Škraba oziroma na portalu Astra.si.

 

Institute of Human Anatomy

Institute of Human Anatomy je kanal namenjen predvsem tistim, ki jih zanima delovanje človeškega telesa. Vsebina je podana s pomočjo človeških kadavrov (t. j. mrtvih teles, trupel), ki podano temo predstavijo na bolj realističen način. Glavni cilj ustvarjalcev je gledalce naučiti kar se da veliko o edini stvari, ki jo s seboj nosijo celotno življenje – o svojem telesu. 

V prispevku je navedenih zgolj sedem kanalov z izobraževalno vsebino, a verjemite, da jih obstaja še mnogo več. Zato le pogumno v raziskovanje in poiščite kanale, ki bodo vzbudili vašo radovednost po odkrivanju novih (znanstvenih) svetov. Prepričani smo, da ta platforma lahko postane pomemben element tudi na področju izobraževanja. Posnetki namreč vsebujejo najrazličnejše znanstvene teme, ki so podane na način, da jih lahko razume vsakdo. Naj bo tako YouTube poleg sprostitve namenjen tudi pridobivanju in obnavljanju najrazličnejših znanj in veščin.