NARAVNA KOZMETIKA

Vsak izmed nas se v svojem (pre)natrpanem dnevu zagotovo sreča s kozmetičnimi izdelki. Že navsezgodaj zjutraj, ko prebudimo svoj obraz z milom in osvežimo zobe z zobno pasto. Pa se sploh zavedamo, kaj nanašamo na svojo kožo in v svoje telo?

Smo v obdobju, ki nam narekuje tempo in način življenja. Sledimo modnim trendom in muham. Vedno več poudarka dajemo naravnim, zdravim in ekološkim izdelkom. Tudi pri kozmetiki je tako. Vedno več takšnih izdelkov lahko najdemo na policah lekarn, trgovin, drogerij in zdi se, da potrošniki vse pogosteje posegamo po njih. Pa je »naravno« res naravno?

Kaj je naravno?

Naravni kozmetični izdelek lahko definiramo kot naravni, če vsebuje naravne sestavine, ki so bile gojene, obdelane in predelane brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov in regulatorjev rasti. Naravni kozmetični izdelki prav tako ne smejo biti testirani na živalih, ne vsebujejo umetnih dišav in konzervansov.

V Evropski uniji velja, da je lahko z napisom »naravni« izdelek označen vsak izdelek, ki vsebuje vsaj 2 % naravnih sestavin.

Certificiran naravni izdelek

Naravne izdelke najlažje prepoznamo po certifikatih. Skladno z zahtevami standarda certificirani končni naravni kozmetični izdelek vsebuje najmanj 95 % naravnih sestavin. Proizvajalec kozmetičnih proizvodov lahko dodatno uporabi do največ 5 % sintetičnih sestavin, katerih nabor je omejen in predpisan s standardom. Delež naravnih sestavin iz certificirane ekološke pridelave ni določen, je pa zaželeno, da proizvajalci v proizvodnjo vključijo čim več takšnih sestavin.

Certificiran naravni izdelek mora imeti na embalaži natisnjen znak, ki ga določena kontrolna organizacija določi za to kategorijo. Vsaka organizacija ima svoje znake, zato moramo biti na le-te še bolj pozorni.

Naravni izdelki so neškodljivi za kožo

To je vsesplošno in zelo razširjeno prepričanje, ki pa vedno ne drži. Noben certifikat ne zagotavlja lepše, bolj zdrave in sijoče kože. Kozmetični izdelki niso zdravila, ki zdravijo, ampak samo vzdržujejo naravno stanje.

Izdelki, ki vsebujejo eterična olja, ostanke oreškov, mleka, limonovega soka, evkaliptusa, lahko povzročajo alergijske reakcije. Nekatere sestavine, npr. sadje, se lahko hitro pokvarijo in posledično negativno vplivajo na našo kožo. Zato je pomembno, da pri izbiri kozmetičnih izdelkov vemo, kaj ugaja našemu telesu, saj lahko v nasprotnem primeru stanje samo poslabšamo.

Naravno? Umetno?

Velika večina oz., priznajmo, prav vsi bi se odločili za naravno. Ampak ali je naravno res tako naravno in umetno res umetno? V vsakem naravnem je lahko nekaj umetnega in v vsakem umetnem se zagotovo najde tudi kanček naravnega. Zato smo na koncu sami pred odločitvijo, kaj je za nas zdravo, primerno in kaj nam dejansko ugaja.