Zgodilo se je

Naše tutorske aktivnosti so zelo pestre in tokrat smo za naše študente in širšo javnost pripravili predvajanje dokumentarnega filma z naslovom Seme: Zamolčana zgodba.

Le malo stvari na Zemlji je tako čudežnih in življenjsko pomembnih, kot so semena – dragocena in čaščena že od samih začetkov človeštva. Film SEME: Zamolčana zgodba prikazuje predane varuhe semen in ostaline prvobitnih ljudstev, ki varujejo našo 12.000 let staro zapuščino, od katere je v zadnjem stoletju izginilo že 94% rastlinskih sort. V času, ko biotehnološke korporacije nadzirajo večino naših semen, kmetje, znanstveniki, odvetniki in staroselski varuhi semen nadaljujejo boj Davida proti Goljatu, da bi zaščitili prihodnost naše hrane. V tej zgodbi o mukah in hrabrosti, junaki upora ponovno obujajo izgubljeno vez z našim najbolj čaščenim virom ter oživljajo tisočletja staro izročilo o semenih.

V filmu SEME: Zamolčana zgodba sodelujejo: Vandana Shiva, Dr. Jane Goodall, Andrew Kimbrell, Winona LaDuke in Raj Patel. Film je delo producentov: Marise Tomei, Marca Turtletauba (Little Miss Sunshine), in Phila Fairclougha (Grizzly Man, Cave of Forgotten Dreams).

Film je prejel tudi precej nagrad: ENVIRONMENTAL AWARD (Sheffield Doc/Fest v Angliji), GREEN PLANET AWARD (Rhode Island International Film Festival, BEST DOCUMENTARY na Nashville Film Festival), BEST IN FESTIVAL (Princeton Environmental Film Festival), ECOHERO AWARD (Portland EcoFilm Festival) in druge.

Ob filmu smo "glodali" pražena bučna semena in jabolčne krhlje ter pili jabolčni sok Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Po koncu filma je sledila diskusija, ki jo je vodila red. prof. dr. Martina Bavec. Zaključili pa smo, da je film vreden ogleda in da lahko vsak posameznik doprinese k ohranjanju biodiverzitete s tem, da si shranjuje lastna semena starih sort in da kot potrošniki kupujemo tako hrano, ki je zrastla iz tovrstnih semen. *Misli globalno - deluj lokalno!*