Postani #instamojster

Na dvourni delavnici, ki je potekala 30. maja smo se pogovarjali o tem, kako izboljšati fotografiranje z mobilnim telefonom, nato pa smo spoznali osnove programa Adobe Lightroom, ki je namenjen urejanju fotografij.

Če ste delavnico zamudili vseeno prilagamo 5 hitrih nasvetov za izboljšanje vaših fotografij, posnetih z mobilnim telefonom.

1. Pazi, da osebam na fotografiji iz glave ne "rastejo" drevesa ali stebri. Ti namreč pogled od osebe preusmerjajo na sicer nepomembne objekte v ozadju fotografije. (Foto: Aelstad Photography)

2. Pri fotografiranju ne uporabljaj vgrajenega flasha. Ta namreč povzroči, da slika izgubi večino senc, kar zmanjša občutek tridimenzionalnosti in globine. Če je le mogoče uporabi drug vir svetlobe.

3. Kadar fotografiraš otroke ali hišne ljubljenčke počepni in se višino fotoaparata (mobilnega telefona) čim bolj približaj očesni višini potrtetiranca. Gledalec se tako lahko lažje poistoveti s subjektom na fotografiji.

4. Kompozicijo svoje fotografije poskusi prihodnjič popestriti z zanimivimi sencami, teksturami, vzorci, barvami ali linijami. Fotografijo lahko popestriš tudi z drugačno, morda nenavadno in zanimivo točko pogleda.

5. Pri fotografiranju portreta neke osebe poskušaj osebo osvetliti po pravili tri točkovne osvetlitve - najmočnejšo luč oz. vir svetlobe postavi pod kotom 45 stopinj levo ali desno od nje. Na drugo stran postavi pod enakim kotom nekoliko šibkejši vir svetlobe. Če imaš na voljo še en vir svetlobe ga postavi za portretiranca. (Foto: Wikipedia Commons)

Več o delavnici lahko prebereš tukaj.