Nahrani svoje možgane

Prihaja čas, ko študenti več ne zahajamo na zabave in se v večji meri zapremo v svoje študentske sobe ali pa svoj čas preživimo v knjižnici. V tem času je na prvem mestu učenje in misel na uspešno zaključen semester. Verjetno vsi takrat malo pozabimo kako pomembno je, da med učenjem uživamo pravo hrano. Le tako bo delovanje naših možganov najboljše, saj tudi možgani potrebujejo gorivo za delovanje - in to kvalitetno gorivo.

 

V nadaljevanju boste lahko prebrali po kateri hrani je dobro poseči, da bo funkcionalnost naših možganov še na večjem nivoju kot bi bila sicer. Seveda ob tej hrani ne smemo pozabiti na redne in zdrave obroke.

 

1. Temna čokolada – Bomo začeli z nečim, kar bo razveselilo vse čokoholike. Na jedilniku se naj znajde čokolada z vsaj 70% pravega kakava, saj pomaga pri slabem počutju, poleg tega pa znižuje tudi krvni tlak. Takšna čokolada je bogata s flavonoidi, ki pospešujejo pretok krvi do možganov, zaradi česar je boljši spomin in boljše delovanje možganskih celic.

 

2. Borovnice - nekateri znanstveniki navajajo borovnice za najboljšo hrano za možgane, ki jo lahko uživate. Znane so potem, da spodbujajo delovanje možganskih celic in ker vsebujejo antioksidante vplivajo na dolgoročni  in kratkoročni spomin. Borovnice dejansko pomagajo nevronom v naših možganih, da lažje in predvsem bolj učinkovito komuniciramo. Kar zamrznjene lahko vmešate v jogurt, odlične so tudi zmešane v blenderju (ali s paličnim mešalnikom) z beljakovinami v prahu in nekaj kockami ledu.

 

3. »Zelenčki« - Zagotovo se špinača in brokoli ne nahajata na top seznamu tvoje hrane. Vsaj do sedaj se nista, a vedi, da sta polni C vitamina, železa in vlaknin. Vse to je top, kajti odganja težke kovine iz telesa - le te pa lahko poškodujejo tvoje možgane. In ne pozabi na avokado, poln omega3 in omega6 maščob. Zdrave maščobe v avokadu namreč skrbijo za razvoj možganov in povečujejo koncentracijo. Sliši se kot popoln recept za boljše ocene.

 

4. Granatno jabolko - vsebuje podobno količino antioksidantov kot borovnice, ki varujejo možgane pred negativnimi vplivi stresa. Možgani so namreč prvi organ, ki občuti posledice stresa, zato je za njihovo zdravje zelo pomembno, da se jih zavaruje.

 

5. Oreščki - mandlji, orehi, lešniki in brazilski oreščki spadajo med najboljšo hrano za možgane. Ti so namreč bogati z vitaminom E, ki je povezan z dobrim delovanjem možganov in z zdravimi maščobnimi kislinami. Orehova jedrca, na primer, so odličen vir alfa-linolenske kisline, pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja, hkrati pa pomagajo pri učinkoviti dobavi kisika v možgane.

 

6. Pravi čaji - znanstveniki trdijo, da zeleni čaj izboljšuje kognitivne funkcije, še posebej ugodno vpliva na spomin. Poleg tega, da je zeleni čaj odlično naravno zdravilo, ki pospešuje metabolizem, ureja prebavo, krepi imunsko odpornost, mu sedaj pripisujejo še eno zdravilno lastnost – zdravi možgane in krepi spomin.

 

Za konec pa še dva nasveta:

PIJTE VODO - Vsaka celica v telesu potrebuje vodo in možganske celice niso izjema. Kar približno tri četrtine možganov sestavlja voda. Za boljšo koncentracijo, spomin in druge mentalne sposobnosti je torej pomembno, da ne pozabite piti vodo.

 BODITE AKTIVNI - Gibanje oziroma telesna dejavnost je izjemno pomembna za zdravje možganov. Telovadba namreč vpliva na tvorbo novih možganskih celic. Redna telesna aktivnost krepi spomin in pripomore k boljšemu učenju. Fizična aktivnost pa ima tudi antidepresivni učinek.

Upamo, da bo vam kateri od zgoraj naštetih nasvetov pomagal. Vedno pa imate tu še en zasilni izhod – vaši tutorji! V kolikor naletite na kakršno koli težavo povezano s študijskimi obveznostmi, so vam tutorji na vaši fakulteti zmeraj na voljo. Vprašajte jih, ker ne grizejo – to je preverjeno 😊