Eksperimentalna žilica tutorjev

Če tudi sami radi ustvarjate in preizkušate nove stvari, smo tutorji FNM za vas pripravili zanimiv in zabaven eksperiment, ki ga lahko doma preprosto izvedete sami. Vse, kar potrebujete, je čas, dobra volja in nekaj sestavin, ki jih najdete doma oziroma v trgovini.

Za izdelavo magnetnega želeja potrebujemo detergent za perilo (po želji), 50 ml modelarskega belega lepila Pritt in železne opilke. V manjšo posodo zmešajte detergent in lepilo, po želji lahko dodate tudi tekoče jedilno barvilo, ter gnetite mešanico, dokler na otip ni več lepljiva. Nato dodajte železne opilke. Magnetne lastnosti preizkusite s približanjem magneta k želeju, kar bo povzročilo, da bo del želeja, ki je najbližje magnetu, začel počasi lesti proti magnetu.

Žele shranjujte v nepredušni posodi pri nizki temperaturi, s čimer bo dlje časa ohranil gnetljivo strukturo. Sčasoma žele postane tog.

Količina detergenta za perilo je poljubna, odvisna od tega, kako tekoč žele želite. Manj kot je detergenta, bolj viskozen bo žele, zaradi česar bo bolj tog.

Obstajajo tudi drugi načini, kako lahko pripravite žele.

Če želite ustvariti jedilni žele, v posodi za kuhanje 400 ml kondenziranega mleka in 1 jedilno žlico koruznega škroba. Samo mešanico kuhajte pri nizki temperaturi in konstantno mešajte. Ko se mešanica zgosti, jo odstranite s kuhalne površine, dodajte jedilno barvilo in jo ohladite.

V posodi dobro zmešajte 120 ml vode in 120 ml lepila. Nato dodajte jedilno barvilo, bleščice, konfete, železne opilke oz. kar vam najbolj ustreza. V drugo posodo nalijte 120 ml tekočega škroba, nato postopoma prilijte mešanico vode in lepila ter medtem mešajte, da se vse enakomerno pomeša. Nekaj minut jo gnetite z rokami, dokler ne dobite občutka, da je celotna mešanica homogena. Tem dlje jo gnetete, tem boljša postane.

Žele preprosto pripravite doma, potrebujete le nekaj sestavin.

Kaj je žele oz. sluz?

Žele spada med nenewtonske tekočine. To so tekočine, katerih viskoznost se ne spreminja samo s temperaturo, ampak tudi glede na pritisk, saj postanejo pod večjim pritiskom bolj viskozne. Viskoznost je mera za upornost tekočine proti pretakanju. Pri tem je treba poudariti, da viskoznost ni povezana z gostoto tekočine. Voda je manj viskozna od olja, ima pa višjo gostoto.

Kemija želeja

Lepilo je zgrajeno iz polimernih molekul. Polimerne molekule so kot verižica enakih ponavljajočih se molekul. Ko lepilu dodamo detergent, s tem vnesemo tudi boratne ione, ki jih detergent vsebuje. Ioni prispevajo k tvorjenju dolgih vezi med polimeri, zato zmes dobi lastnosti želeja.

Zaključek

Žele je preprost za pripravo in z njim se lahko po mili volji zabavate. Ta eksperiment nam pokaže, da sta lahko fizika in kemija tudi zabavni. Če pa se slučajno popackate med samim eksperimentom, uporabite kis, saj bo odstranjevanje želeja mnogo lažje.

 

Avtor: Lucija Januš