Zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov

Trenutno je zelo veliko govora o plastičnih odpadkih, plačljivih vrečkah itd. Zato sem se odločila, da skupaj razjasnimo in poudarimo pomembne sklepe, ki so jih poslanci sprejeli za naslednja leta.

»Ministrstvo za okolje in prostor obvešča (MOP), da bodo od 1. januarja 2019 dalje vse plastične nosilne vrečke obvezno plačljive. Izjema od tega pravila bo veljala le za zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so potrošnikom na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer sadje, zelenjava in delikatesa. Ali bo to izjemo uveljavljal ali ne, se bo odločil vsak distributer (maloprodajalne) sam. Ne gre torej za prepoved same prodaje, ampak za prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk. S prihodom novega ministra na MOP pa je Slovenija jasno poudarila, da bo v prihodnjem letu strmela k temu, da se bo prodaja lahkih nosilnih vrečk ukinila. Minister Jure Leben je še kot kandidat za minister za okolje in prostor poudaril: »Podpiram popolno ukinitev plastičnih vrečk. Čim prej.«

Ker novo pravilo že velja pol meseca, ste verjetno tudi sami že opazili in bili deležni plačljivega procesa, če ste se odločili vzeti plastično vrečko. Za nas študente je po mojem mnenju dobro poskrbljeno in nam ni treba po nepotrebnem odvajati denarja še za vrečke. V mislih imam, da smo tutorji študentom omogočili, da si pridobijo modro reciklirano vrečko za večkratno uporabo. Če jo bomo v trgovine nosili s seboj, bomo prihranili denar, poleg tega pa varovali okolje.

Eden od ukrepov izvajana evropske strategije za plastiko je tudi v maju 2018 podan predlog Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih izdelkov na okolje. Slovenija podpira predlog direktive kot pomemben instrument za zmanjšanje količine odpadkov iz plastike v okolju, zlasti v morskem in drugem vodnem okolju.

»Z letom 2021 bi se tako poslovili številni plastični izdelki za enkratno uporabo, pravila pa se nanašajo tudi na izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Gre za izdelke, ki predstavljajo 70 odstotkov vseh morskih odpadkov«.

Kaj bi prepovedal?

  • Pribor za enkratno uporabo, vatirane palčke, slamice in palčke za mešanje prepovedani od leta 2021.
  • Poslanci so dodali izdelke iz oxo plastike - kot so vrečke in embalaža, ter posodo za hitro hrano, narejeno iz ekspandiranega polistirena.
  • Potrošnjo več drugih plastičnih izdelkov, pri katerih ni alternative, bodo morale države članice zmanjšati za vsaj 25 odstotkov do leta 2025. Med temi izdelki so škatle za hamburgerje za enkratno uporabo, škatle za sendviče ter posode za sadje, zelenjavo, sladice in sladoled.
  • Ostalo plastiko, na primer plastenke, bo treba zbirati posebej in jo reciklirati v 90 odstotkih primerov do leta 2025.
  • Poslanci so se strinjali, da morajo ukrepi zmanjšanja zajemati tudi odpadke tobačnih izdelkov, še posebej cigaretne filtre, ki vsebujejo plastiko. Ti odpadki morajo biti zmanjšani za 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030.
  • Države članice bodo morale tudi zagotoviti, da se letno zbere vsaj 50 odstotkov izgubljene ali zapuščene ribiške opreme, ki vsebuje plastiko. Cilj je reciklirati najmanj 15 odstotkov te opreme do leta 2025. Ribiška oprema predstavlja 27 odstotkov odpadkov, najdenih na evropskih plažah, so sporočili iz tiskovne službe Evropskega parlamenta.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je v obrazložitvi stališča poudaril, da Slovenija podpira 90 % cilj za ločeno zbiranje plastenk do leta 2025 in določbe o razširjeni odgovornosti proizvajalca z namenom spodbuditi skrb za celoten življenjski krog izdelkov na stroškovno učinkovit način.

Pomembno je, da se zavedamo, da smo lahko prav mi med prvimi, ki podpremo našo Zemljo in ji pomagamo, da nam bo služila še dolgo časa.