"Zeh, zeh" ali kako se soočiti z utrujenostjo

Utrujenost zmanjšuje učinek delovne aktivnosti in zaznamo jo kot neprijeten občutek, ki nam ne dovoli, da bi delali ali opravljali aktivnosti enako hitro ter enako dobro. Pokaže se zelo hitro, tudi takrat ko to najmanj pričakujemo ali želimo, in se ji težko izognemo. Razlogov za to je ogromno, vendar še več rešitev, zato ne odlašajte in skupaj odpravimo utrujenost.

''Tatovi'' energije 

- Zadrževanje v zaprtih in ne prezračenih prostorih je ključno za pomanjkanje energije. Rešitev: pojdite ven na vsaj 10-minutni sprehod vsak dan v vrhuncu vaše utrujenosti. Vaš um se bo zbistril in boste bolj pozorni.

- Slaba drža na stolu pri sedenju povzroča, da naše mišice delajo bolj intenzivno in s tem se troši več energije, mi pa smo posledično prej utrujeni. Rešitev: Poskusite, da bo vaša glava poravnana s hrbtenico in ušesa naj bodo nad rameni.

- Če za zajtrk zjutraj jemo sladka žita, bomo na hitro dvignili raven krvnega sladkorja, vendar ga bomo tudi hitro spustili in takrat bomo postali ponovno utrujeni. Rešitev: Energija se mora sproščati enakomerno čez cel dan, zato priporočamo zajtrk na osnovi nepredelanega škroba (polnozrnate žitarice).

- Ker smo študentje stalno pod stresom in imamo cel kup skrbi, naše telo postane slej kot prej izčrpano, poveča se krvni tlak in večkrat lahko pride tudi do bolečine. Rešitev: vzeti si morate določen čas, ko boste razmislili o vaših skrbeh in jih poskušali na pozitiven način rešiti. Lahko si pomagate z planom in stvari, ki vas bolj vznemirjajo, naredite že zjutraj, da ste čez dan lahko sproščeni.

Katero vrsto utrujenosti imaš?

Poznamo kratkotrajno in dolgotrajno. Kratkotrajna utrujenost nastopi takrat, ko telo potrebuje regeneracijo in počitek, zato taka utrujenost ni zaskrbljujoča. Za dolgotrajno oz. stalna utrujenostjo pa lahko stojijo tudi zdravstveni razlogi, zato se je potrebno čimprej posvetovati z zdravnikom. Telesna utrujenost se pojavi kot posledica povečane telesne dejavnosti in posledično manjša fizična sposobnost. Pri mentalni gre za posledico intenzivnega in dolgotrajnega umskega dela npr. računalniški glavoboli. Če smo utrujeni izrazito spomladi, to povzročijo prvi pomladni žarki in na njih se telo odzove s t. i. pomladansko utrujenostjo. Ta je verjetno znana vsem; ''ko bi najrajši zaspali pod soncem''.  In nazadnje imamo kronično utrujenost, o kateri govorimo, če traja več kot 6 mesece in je prav tako najbolje poiskati strokovno pomoč.

Zakaj se včasih že zbudimo utrujeni? 

Ko zazvoni budilka, se včasih zgodi, da se zbudimo tako utrujeni kot da ne bi spali niti minute. Na našo kakovost spanca pa vpliva ne samo kvantiteta, ampak tudi kvaliteta spanca. Če pred spanjem pijemo veliko kofeina in pa alkoholnih pijač, ne bomo mogli zatisniti očesa. Alkohol lahko povzroči dehidriranje organizma in posledično občutek »mačka«. Naslednji dejavniki so telefoni in aparati, ki povzročajo sevanje in s tem povzročajo motnje možganov med spanjem. Priporočljivo je, da jih pred spanjem izklopite ali prestavite v drug prostor. Zelo močan vpliv na spanje ima temperatura v naši sobi, ki ne sme biti ne prenizka in ne previsoka, priporočljiva je med 18 in 22˚ C.

Kaj lahko v splošnem storim sam? 

- Zmanjšanje vsakodnevnih obremenitev

- Poskrbite za dovolj kisika + redno prezračevanje sob

- Dodajanje vitaminov in mineralov + zdravi obroki

- Preprečevanje dehidracije – vsaj 8 kozarcev vode na dan

- Pospešitev krvnega obtoka (prhanje z mrzlo vodo)

- Stik z naravo in vsakodnevno gibanje

Zaključek

Danes vsi nekam hitimo in se nam mudi živeti, zato izgubljamo veliko energije in smo prepogosto utrujeni ter nenaspani. Vendar zdaj veš kar nekaj nasvetov, da se temu izogneš, zato ne pusti, da te premaga utrujenost. Premagaj ti njo!