UPORABNI TRIKI NA SPLETU

Veš vsa svoja gesla na pamet?

Ali veš, da bi naj več kot polovica uporabnikov spleta za vse svoje račune uporabljajo isto geslo?

Vsak od nas ima odprte razne profile ali račune na različnih spletnih straneh. Družbena omrežja, elektronska pošta, spletna učilnica, spletni indeks in druge platforme za vpis po navadi zahtevajo tvoje uporabniško ime (ali e-mail) in geslo. Imaš za vse račune isto geslo ali pa mogoče zelo dober spomin? Ali veš, da bi naj več kot polovica uporabnikov spleta za vse svoje račune uporabljajo isto geslo?

LastPass je orodje, ki si namesto vas zapomni vsa gesla, ki jih potrebujemo za dostop do različnih spletišč. Ponuja nam tudi možnost generiranja naključnega, varnega in kompleksnega gesla, ki zmanjša možnost po vdoru v naš račun. Poleg gesel, lahko v LastPass varno hranimo različne numerične in tekstovne zapise, kot je geslo domačega Wi-Fija ali pa številka zdravstvenega zavarovanja.

Raje nakupuješ na spletu?

Spletni trgovci nam včasih pripravijo mikavne a zavajajoče popuste na določene artikle. Nekatere spletne trgovine imajo pretirano visoke redne cene artiklov, tako da kljub visokimi odstotki popusta, še vedno niso najbolj ugodna odločitev. Vedno velja primerjati cene istega izdelka pri različnih trgovcih, namesto nas pa to za Slovenske spletne trgovine  z veseljem opravi spletna stran www.ceneje.si .

Včasih se zgodi, da na podlagi večkratnega ogledovanja dotičnega izdelka ali storitve začne cena nihati.

Preko piškotkov, si spletni brskalniki pridno shranjujejo podatke o naših preteklih spletnih iskanjih. Včasih se zgodi, da na podlagi večkratnega ogledovanja dotičnega izdelka ali storitve začne cena nihati. Da bi se izognili zviševanju cen, lahko iz spletnega brskalnika pobrišemo piškotke in brskamo po spletu v načinu brez beleženja zgodovine.

Vendar pozor! Če brskaš v načinu brez beleženja zgodovine ali t.i. “incognito”, ne pomeni, da se za tvojim brskanjem po spletu izbriše vsaka sled. V napravo, iz katere dostopaš do spleta, se ne bodo shranjevali piškotki in zgodovina, administrator omrežja pa še vedno lahko ugotovi, iskanje česa, bi raje obdržal/a anonimno.

Napredno Googlanje

Vsem poznan stric Google v sebi skriva uporabne trike in orodja za iskanje po spletu. Naštel bom meni nekaj najbolj uporabnih:

  • Če želiš iskati ključne besede iz točno določene strani to storiš tako, da pred ključno besedo vpišeš »site:« in naslov spletne strani. Primer: »site:www.um.si FOV«.
  • Hitro in preprosto pretvarjanje valut in merskih enot. V okence za vpis ključnih besed vpišemo na primer: »15€ to HUF« in Google nam pretvori evre v Madžarske forinte. Če želimo pretvoriti kakšno mersko enoto, pa preprosto vpišemo na primer: »8miles in km« in prikaže se nam pretvorjena vrednost. Ta trik velja za različne valute in merske enote.
  • Google nam hitro prikaže večdnevno vremensko napoved z vpisom ključne besede »vreme« in ime kraja. Primer: »weather Celje«.
  • Če imamo željo najti datoteko točno določenega formata to storimo tako, da pred iskano ključno besedno vpišemo »filetype« in kratico datoteke. Primer: »filetype:pdf diploma«.

Poznaš te spletne strani?

  • Spletna stran printfriendly.com je super orodje, ko želimo oblikovno bolj estetski direktni tisk iz neke spletne strani. Z vnosom URL naslova nam to spletno orodje pripravi tisku prijaznejši izgled spletne strani, ki mu lahko zgolj z klikom odvzamemo neželeno vsebino.
  • 10minutemail je eden od ponudnikov začasnih e-mail naslovov. Ob vstopu na spletno stran se nam generira elektronski naslov, ki po desetih minutah ne bo več obstajal. V praksi ta storitev pride prav pri kakšnih nagradnih igrah, kuponih in oddaji glasov, pri katerih je z enim e-mailom dovoljeno sodelovati le enkrat.
  • Se strinjaš, da včasih potrebuješ minuto ali dve, da se umiriš, globoko vdihneš in počneš popolnoma nič? S pomočjo spletne strani http://www.donothingfor2minutes.com/ ti bo verjetno to uspelo 😉

Želim vam prijetno brskanje po spletnih straneh!