Poskrbi za dovoljšno dozo endorfina

VEŠ KAJ JE STRES?

Beseda stres vam je prav gotovo vsem dobro znana. Z njo opišemo naše počutje ko smo preobremenjeni in se soočamo z različnimi težavami. Po drugi strani lahko stres na nas deluje motivacijsko, saj telo spravi v pogon. Ko se soočamo s stresno situacijo se v našem telesu začnejo pospešeno proizvajati hormoni kortizol, adrenalin in noradrenalin. S povečanjem srčnega utripa, povečanjem pripravljenosti mišic in z občutkom budnosti nas ti hormoni pripravijo na hiter odziv na nevarnost ali neko napeto situacijo.

Do stresa pride tudi ob pozitivnih situacijah (potovanje, napredovanje v službi, selitev v sanjski dom…) pri katerih nam pomaga ohraniti trezno glavo in ostati zbran.

DO STRESA PRIDE TUDI OB POZITIVNIH SITUACIJAH

Če je stresa preveč, gre za zdravstveno težavo ki je v hitrem tempu življenja postala zelo pogosta. Med drugimi lahko nastopijo sladkorna bolezen, pridobivanje maščevja okoli pasu, težave z menstrualnem ciklu, razdražljivost črevesja, depresija, panični napadi in motnje spanja.

Ljudje pogosto iščemo srečo v materialnih dobrinah, počitnicah na morju, nemalokrat tudi v alkoholu in drogah. Se zavedamo, da so snovi, ki tvorijo občutek sreče že v nas, le da jih moramo znati aktivirati? Endorfin primerjajo z Morfijem, ki velja za enega najmočnejših analgetikov. Njegova slaba lastnost je, da je visoko zasvojliv in za razliko od endorfina s sabo prinese kopico neželenih učinkov (depresija, nespečnost, izguba apetita, bruhanje, mišične krče, …).

Raziskave so pokazale, da z leti upada količina endorfina v našem telesu. Prav zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kako na zdrav in naraven način priti do njega, si zagotoviti srečo in odpraviti bolečine.

KAKO DOBIM ENDORFINE?

Endorfin najlažje opišemo kot hormon, ki se nahaja v našem telesu in izloča v možganih. Telesu pomaga obvladovati stres z obvladovanjem bolečine in povečanjem telesne vzdržljivosti. Če se znajdemo v stresnih situacijah ali pa tudi preventivno - obstaja nekaj trikov, kako v našem telesu povečamo vrednosti endorfina:

  • Temna čokolada vsebuje sestavine, ki zavirajo bolečino, tesnobo, stres in pripomorejo k notranjem zadovoljstvu.
  • S pekočo hrano sporočimo možganom, da nam sprosti več endorfinov. Pogosta asociacija na pekoče je čili, ki postaja pravi trend v Sloveniji. Poleg tega, da poveča dozo endorfina, je čili antidepresiv, antiseptik, diuretik (zdravilo, ki poveča izločanje seča), afrodiziak in antirevmatik.

  • Z nežnostjo, dotiki in zdravem spolnem življenjem ugodno prispevamo k dobrem duševnim počutjem.

  • Vitamin C, ki ga najdemo v črnem ribezu, rdeči papriki, brstičnem ohrovtu, limoni in drugimi živili, prav tako spodbudi proizvodnjo endorfina. S toplotno obdelavo ali dolgoročnem shranjevanjem živil, zmanjšujemo vrednost vitamina C. Z zaužitjem tega vitamina bomo telesu pomagali tudi pri normalnem delovanju žil, kosti, hrustanca, kože in zob.

  • Smeh - pokazatelj sreče in veselja je pretvornik negativnih čustev v pozitivne. Zelo dobro vpliva na občutek sproščenosti in pomaga pri depresiji in bolečinah. Učinkovito zdravilo, ki ga lahko dobimo ob gledanju komedije ali sproščenemu pogovoru s prijatelji.

  • Tudi glasba je odlična metoda za izboljšanje razpoloženja in odpravo stresa. Poslušanje najljubše glasbe spodbudi pozitivna čustva in odpravlja duševne težave.

STE ŽE KDAJ SLIŠALI, DA JE NEKDO ODVISEN OD ŠPORTA?

  • Športna aktivnost poleg dobre fizične pripravljenosti skrbi za izločanje endorfinov. Dovolj je že fizični napor, daljši od 20 minut. Športni uspehi in dosežki pozitivno vplivajo na samozavest, fizična pripravljenost pa na občutek moči. Gotovo ste že kdaj slišali, da je nekdo odvisen od športa? To ni zgolj šala, saj zaradi nenehne fizične aktivnosti ali športa telo navadimo na večje količine endorfina, ki se ob neaktivnosti zniža. Kaj pa športniki, ki kljub poškodbi nadalujejo z tekmo ali treningom? Tudi takšno vztrajnost pojasni endorfin, ki blaži in prikriva bolečino.

  • Kava je za marsikoga prva stvar ko se zbudi in se ponovi večkrat skozi dan. Priporočljivo je, da se omejimo na 2 skodelici dnevno, saj kofein zavira izločanje “hormonov sreče”.

  • Spočij si in poskrbi za dovolj spanca!

Ko boste naslednjič pod stresom ali v bolečinah, se spomnite na preproste napotke, kako spodbuditi izločanje endorfina v vašem telesu. Privoščite svojemu telesu hormon sreče!

“Kdor je srečen, bo osrečil tudi druge.” Mark Twain.