Pisanje življenjepisa – tudi fotografija je pomembna!

Ob vsaki prijavi na razpis za delovno mesto zaposlovalec zahteva predložitev življenjepisa (CV). Kako je le-ta napisan, je izrednega pomena, saj nas na kratko predstavi delodajalcu, kateri si na podlagi tega ustvari mnenje o nas. Od tega je seveda odvisno, ali smo sploh povabljeni na razgovor.

Da pa si zagotovimo čim večje možnosti, da nas povabijo na razgovor, je pomembno tudi, da v življenjepis vključimo svojo fotografijo. S tem podpremo svoje kompetence in dosežke in poskrbimo, da smo se pri zaposlovalcu dobro zapisali. Raziskave so pokazale, da delodajalec za odločitev, koga bodo povabili na razgovor, porabi zgolj 6 sekund. To pomeni, da mora biti življenjepis oblikovan tako, da je hitro in zlahka razvidno, kaj so naše kompetence, ki nas ločijo od večine. Prav tako je pomembno, da na fotografiji izpademo kar se da všečno in prijetno, saj je le-ta najverjetneje prva stvar, ki bo med besedilom pritegnila njegov/njen pogled.

 

Ker vsak želi na fotografiji izpasti kar se da najbolje, je pomembno, da to ni »selfie« iz preteklih počitnic, temveč portret, ki nas odraža kot kredibilno in »poslovno« osebo. Zato bomo z vami delili nekaj nasvetov, kako lahko sami doma ustvarite fotografijo, ki bo prepričala delodajalce.

  1. Prvi korak je seveda, da se uredimo in oblečemo tako, kot to od nas pričakuje delovno mesto, za katerega se potegujemo.

  2. Za »kar se da« najboljšo fotografijo je zaželeno, da jo naredimo s fotoaparatom. V kolikor ta možnost ni na izbiro, je dobra alternativa tudi fotoaparat na telefonu.

  3. Nato izberemo prostor, kjer bomo fotografiranje izvedli. Za najboljše rezultate je pomembno, da izberemo prostor, ki je močno osvetljen z naravno svetlobo (v bližini velikega okna). Poiščemo enobarvno steno in se od nje odmaknemo približno 2 metra.

  4. Prosimo družinskega člana ali prijatelja, da nas fotografira, saj se drugače brez stojala ni mogoče.

  5. Poskrbimo, da je fotografija primerno svetla ter da je obraz osebe oster. Ne želimo zamegljenih ali pretemnih fotografij, saj to izpade neprofesionalno.