VPLIV IZIDA AMERIŠKIH VOLITEV NA "EKONOMIJO"

Izvolitev Donalda Trumpa kot 45. predsednika ZDA je bila veliko presenečenje za vse, ki smo spremljali predvolilno kampanjo in z njo doživljali cel spekter emocij. Kaj pa izid ameriških volitev pomeni za ameriško, evropsko in slovensko ekonomijo?

Drzne napovedi predsednika Trumpa

Novoizvoljeni predsednik je v času predvolilne kampanje imel veliko drznih idej, ki jih je suvereno kot za šalo izjavil na soočanjih. Pa pozabimo na tem mestu ideje, kot je zid med Mehiko in ZDA. Govorim o realnih spremembah, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih mesecih.

Zavzema se za znižanje obdavčitve dobičkov podjetij s 35 odstotkov na 15 odstotkov, kar pomeni znatno povečanje neto dobička obstoječih ameriških podjetij, podjetnikom pa bolj ugodne razmere za razvoj novih poslovnih idej. S temi ukrepi predvidevamo »bikovski« trend na trgu vrednostnih papirjev, kar z drugimi besedami pomeni večanje vrednosti delnic na trgu.

Nekoliko ekstremne se zdijo tudi napovedi dviga carin za izdelke iz nekaterih držav. Za izdelke iz Mehike predlaga 35 odstotkov, za izdelke iz Kitajske pa kar 45 odstotkov.

Amerika kihne, Evropa zboli

Evropska odvisnost od ZDA

Evropska unija je največja trgovinska partnerica ZDA. Leta 2015 je blagovna menjava med EU in ZDA znašala 620 mrd. EUR, od tega 122 mrd. EUR presežka. Po uvozu v ZDA sicer Kitajska prekaša EU, vendar se ji obetajo višje carine na uvožene izdelke, kot sem omenil v prejšnjem odstavku, kar lahko predstavlja priložnost za EU.

Pred volitvami so mnogi predvidevali znaten padec vrednosti delnic na trgu vrednostnih papirjev v primeru Trumpove zmage. Zgodil se je le manjši padec, ki mu je sledil dvig na nepričakovano visoke vrednosti v zelo kratkem času. Zaradi relativne stabilnosti finančnih trgov kmalu po Trumpovi izvolitvi so si evropske banke zelo oddahnile. Že več mesecev krožijo govorice o nestabilnosti italijanskega bančnega sistema in ene izmed vodilnih nemških bank, Deutsche.

Tukaj tudi ne smemo pozabiti na potencialne politične posledice. Smo na pragu volitev v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem, kjer desničarske stranke želijo izkoristiti populistični val, ki je tudi Trumpa pripeljal do zmage.

Rojstna dežela prve dame ZDA

V turističnih krogih se veliko govori o Melanijinem učinku. Kaj je ta učinek in kako vpliva na naše gospodarstvo? Na kratko povedano: povečalo se je število ameriških turistov v Sloveniji. Melanija je zdajšnja (sicer že tretja) žena Donalda Trumpa. V predvolilni kampanji je bil Donald medijsko tako zelo izpostavljen, da je tudi Melanija postala medijsko prepoznavna osebnost. Američani so seveda postali radovedni, od kod prihaja ta lepotica. Slovenija je od aprila 2015 beležila za 23 odstotkov več ameriških turistov. Za zdaj govorimo le o letnih kazalnikih, pri katerih lahko pride do večjih odstopanj navzgor predvsem v poletnih mesecih.

Melanija odgovorna za spremembe v slovenskem turizmu

Kakšne spremembe lahko pričakujemo v Sloveniji poleg izgubljenih turistov, ki iščejo Sevnico in rojstno hišo Melanije?

Ameriške gospodarske smernice imajo zanemarljiv neposreden vpliv na slovensko gospodarstvo. Pri tem bi rad poudaril izraz neposreden, saj je vpliv velik, le da je posreden. Na primer prek mednarodnih finančnih trgov in zunanjetrgovinskih partneric, ki jih v Sloveniji delimo z Američani.

V letu 2015 je slovensko gospodarstvo zabeležilo 2,2 odstotka od celotne blagovne menjave z ZDA, kar znaša 1 mrd. EUR blagovne menjave in 162 mio. EUR presežka. V primerjavi z blagovno menjavo znotraj EU, ki znaša kar 79 odstotkov ali 37 mrd. EUR, je ZDA dokaj nepomemben partner za blagovno menjavo, pa vendar ni tako na vseh področjih sodelovanja. 77 družb iz Slovenije ima globalni sedež v ZDA, na primer IBM Slovenija, Luna TBWA, Microsoft idr. Hkrati ima 11 družb iz ZDA globalni sedež v Sloveniji, na primer Savatech, DaweSoft, Interblock idr.

Napovedi za gospodarsko rast za ZDA s predsednikom Trumpom so 0,7 odstotka, pri čemer ne moremo izključiti niti recesije, ki bi se kmalu lahko razširila tudi v Slovenijo.

Naj povzamem, kaj lahko torej pričakujemo. Zaradi znižanja davkov bodo ameriška podjetja bolj konkurenčna, kar bi znalo pritegniti vedno več podjetij, da preselijo sedež v ZDA. Povišane carine za Mehiko, predvsem pa Kitajsko so lahko odlična priložnost za povečanje izvoza držav EU. V Sloveniji se je dvignilo število ameriških turistov, kar kaže na boljšo prepoznavnost Slovenije v ZDA. Poleg vsega naštetega pa lahko pričakujemo predvsem še negotovost, ker ima Donald Trump zelo radikalne, včasih se zdi, da kar impulzivne ideje, kot je zid med Mehiko in ZDA. Kako se bo ekonomija prilagodila na njegovo delovanje in katere obljube bo izpolnil, pa bomo videli v naslednjih letih.